Hae sivuilta

Etusivu / Toimitilat / Vihdin kirkko

Kirkkotie, 03400 Vihti
Kirkon suntio Tapio Arvola p. 050 3312 192.

Kirkon sijainti näkyy Vihdin kunnan karttasivuilla kohdassa "Kohteet ja palvelut"/"Seurakunta"

Tervetuloa kirkkoon

Kirkossa vietetään jumalanpalvelusta pyhäpäivinä klo 10.

Kirkkoon mahtuu 500-600 henkeä ja erityisesti joulunajan tilaisuuksissa kirkko on ääriään myöten täynnä.
Vihdin kirkko on myös mieluinen konserttipaikka hyvinkin erilaisille esityksille. Vihtiläiset kokoontuvat oman seurakunnan musiikkiryhmien konsertteihin useita kertoja vuodessa.

Kirkkorakennus

Antti Piimäsen suunnittelema Vihdin kirkko valmistui v. 1772.

V. 1818 salama iski Vihdin kirkkoon, ja lähes kaikki palava tuhoutui. Kellot sulivat, v. 1798 valmistuneet urut paloivat, niin myös alttaritaulu "Jeesus Getsemanessa". Suuri kynttiläkruunu saatiin pelastetuksi.

Kirkko korjattiin italialaisen arkkitehti Carlo Bassin piirustusten mukaisesti ja vihittiin käyttöön v. 1822. Salama iski kirkkoon toisenkin kerran v. 1846 yhtä tuhoisin seurauksin. Berndt Godenhjelmin v. 1846 maalaama Jeesuksen ylösnousemusta esittävä alttaritaulu oli väliaikaisesti pappilassa odottamassa alttarin valmistumista. Taulu säästyi näin tulipalolta. Kirkko korjattiin ja vihittiin uudelleen käyttöön v. 1848.

Perusteellisen korjauksen kirkko koki vuosina 1928-29 arkkitehti K.S. Kallion johdolla. Kirkon toinen ristivarsi sisustettiin rippikoulusaliksi, toinen sakaristoksi ja kirkkomuseoksi. Yleisölehterit poistettiin ja saarnatuoli siirrettiin nykyiselle paikalleen.

Kirkon kustavilainen tyyli muuttui 20-luvun korostusten mukaiseksi. Kirkon holvimainen, puinen sisäkatto on tämän korjauksen ajoilta, samoin kuorin  kattomaalaukset ja urkuparven etuseinän historiallisia merkkihenkilöitä esittävät maalaukset, jotka ovat Paavo Leinosen ja Antti Salmenlinnan työtä. Kirkko on pohjaltaan erivartinen, kuoripuoleltaan särmikäs risti, johon päävarren oven puoleisessa päässä liittyy torni. Tornin huippu saatettiin korjauksessa vuoden 1822 mallin mukaiseksi.

Viimeksi Vihdin kirkko korjattiin arkkitehti Carl-Johan Slotten johdolla ulkoa v. 1982 ja sisältä v. 1985. Tällöin kirkon lämmitys muutettiin sähköllä toimivaksi. Palohälytys- ja sammutusjärjestelmät asennettiin. Kirkon sisävalaistus uusittiin osittain ja kirkko maalattiin kauttaaltaan. Myös kuoriosa sai uuden ilmeen.

Kirkon ulkokatto uusittiin kuparipellillä v. 1995.

Kirkon ulkoseinät maalattiin v. 2011.

Vihdin kirkon historiaa laajemmin.

Kirkon urut

Kangasalan urkutehtaan rakentamissa uruissa on 27 äänikerran lisäksi 3 siirtoäänikertaa.
Kirkon kuoriin, etuvasemmalle, rakennettiin uudet, 16-äänikertaiset urut v. 1990. Urut valmisti Matti Erolan urkurakentamo. Urkurakentaja ja arkkitehti Slotte yhteistyössä museoviraston kanssa viimeistelivät urkujen ulkonäön kirkkoon sopivaksi. Vanhatkin urut ovat edelleen käytössä.

Vihdin kirkko 360°
Käännä kuvaa hiirellä