Virsidraama SALVAT 1701

Puijon kamarikuoro ja Vihdin kamarikuoro esittävät Jaakko Mäntyjärven virsidraaman SALVAT 1701.
Puherooleissa: Martti Kilpeläinen (virkamies) ja Pekka Valkeapää (pappi), laulusolistit: Helianna Herkkola ja Heikki Kulo.
Johtaa Jorma Hannikainen
Valaistuksen suunnittelu ja toteutus Tiina Torvela ja Pekka Forsström
Ohjelma 10 euroa, vapaa pääsy -tervetuloa!
Kuljetus Nummelan srk-talon parkkipaikalta konserttiin klo 15.15, paluu konsertin jälkeen, ilmoittautuminen kaisa-Leena.hannikainen@evl.fi

Teos sisältää monia tuttuja säveliä moderniin kuoroilmaisuun sovitettuna, kuten eteläpohjalaiset koraalitoisinnot Tänn' Herra korvas kallista ja O Christe, kunnian Kuningas sekä ruotsalaisesta 1500-luvun koraalista sovitetun Ah surutoin! koskas synnistä lakkaat. Monia tunteita uhmasta katumukseen on eletty, kun lapualainen koraalitoisinto Herra Jeesus kun täällä vain kanssamme on jää lopuksi kaikumaan kirkkosalissa.

Kriisiviestintää 1700-luvulta

Teos sijoittuu vuoden 1710 tienoille, jolloin ilkeä ruttotauti kaataa lyhyessä ajassa puolet Helsingin kaupungin väestöstä. Rakkaitaan surevat "inhimiset" joutuvat pelon ja tuskan valtaan. Vuoden 1701 virsikirjan sävelillä SALVAT 1701 luo kuvan tuon ajan kollektiivisista selviytymiskeinoista ja armon kaipuusta.

SALVAT 1701 kuvaa nykyajallekin tutun tuntuista poikkeustilaa. Teoksen draamankaareen kuuluvat vanhoista dokumenteista poimitut Helsingin kaupungin viranomaisten reglementit ja papin moraalisaarnat. Pelottavan epidemian puhjettua kansalle annetaan mielikuva, että kaikki on hallinnassa. Eri viranhaltijat antavat kuitenkin ristiriitaisia ohjeita. Ihmisiä kielletään kokoontumasta ja viettämästä minkäänlaisia hautajaismenoja. Säännöt jäävät tyhjäksi kirjaimeksi; ihmiset kokoontuvat kirkkoon veisaamaan ja pienet pojat haluavat saattaa äitinsä kunnialla hautaan.

Jaakko Mäntyjärven SALVAT 1701 on valmistunut vuonna 2001. Mäntyjärven käytännönläheiseen sävellys- ja sovitustyyliin kuuluu, että SALVAT 1701 kerää innoituksensa paitsi vanhoista virsistä, myös kansanmusiikista, klassisesta ja modernista kuorolaulusta ja nykyajan iskelmämusiikista.

Messu ja pyhäkoulu

Kauneimmat joululaulut lapsiperheille

Tilaisuus sopii kaikenikäisille, mutta erityisesti lauletaan lasten joululauluja.
Mukana bändikerholaiset.
Elina Pikkuhookana