Kotoutumisen tuki on lähimmäisen rakkautta Kaj ja Sini Kumlin

Teksti: Hilkka Lydén 
Kuva: Ville Kankaansydän
 

 

Nummelalaiset Kaj ja Sini Kumlin ovat toimineet vapaaehtoisina kotoutumisen tukijoina Hopeaniemen vastaanottokeskuksesta asti. Vähitellen auttamissuhde on muuttunut ystävyyssuhteeksi, jossa jaetaan niin elämän tärkeitä käännekohtia kuin arjen iloja. 

Vastaanottokeskus pyysi Kumlineita vapaaehtoisiksi, sillä pari perhettä oli halunnut tutustua Vihdin kirkkoon. 

- Kirkko olikin kiinni, mutta keitettiin sitten kahvit ja juteltiin, muistelee Kaj ensimmäistä kertaansa vastaanottokeskuksessa.   

- Eräs perhe oli pakomatkalla saanut apua assyrialaisilta kristityiltä ja sen vuoksi päätti, että ottaa yhteyttä suomalaisiin kristittyihin heti, kun pääsee perille. Luottamus oli siis tavallaan jo syntynyt ennen ensimmäistäkään kohtaamista, kertoo Kaj. 

- Vapaaehtoisena osoittaa lähimmäisen rakkautta sitä tarvitseville. Parasta on, kun on saanut jonkun tajuamaan, että oikeasti haluamme hyvää. Että meihin voi luottaa, Sini kuvailee. 

Kumlinin pariskunta on kokenut voivansa olla avoimesti kristittyjä toimiessaan vapaaehtoisena. 

- Uskonnon näkyminen arjessa on luontevaa, voi olla avoimesti yhdessä niin muslimina kuin kristittynä, Sini kertoo. 

- Ollaan kerrottu, että paljon rukoillaan näiden meidän ystävien puolesta ja joskus on jopa pyydetty esirukousta, Kaj lisää.  

Vapaaehtoisena toimiminen on tuonut Kumlinien elämään paljon hyvää. 

- Olen saanut sellaista uskallusta kohdata muitakin uusia tilanteita. Olen saanut kasvaa ja tullut avoimemmaksi muitakin ihmisiä kohtaan. Monet ihmiset kokevat yksinäisyyttä. Halu yhteyteen muiden kanssa on yhteistä kaikille, kertoo Kaj. 

Sini rohkaisee kokeilemaan, olisiko vapaaehtoistoiminta kotoutujien parissa itselle sopiva tapa toteuttaa kristillistä diakoniaa: - Jos elämässä on sellainen aukko, että muuta en voi antaa kuin itseni, riittää että on vaikka teeseurana kerran kahdessa viikossa. Se on tarpeeksi.  

- Kirkko on kautta ajan tehnyt diakoniaa muualta tulevien parissa, huomauttaa Kaj. 

- Se on kirkon tärkeimpiä tehtäviä, auttaa muukalaisia keskuudessamme, lisää Sini viitaten Raamattuun: 

Kun maahanne tulee muukalaisia asumaan keskuudessanne, älkää sortako heitä. Kohdelkaa joukossanne asuvia siirtolaisia ikään kuin he olisivat heimolaisianne ja rakastakaa heitä kuin itseänne, sillä te olette itsekin olleet muukalaisina Egyptissä. Minä olen Herra, teidän Jumalanne. (3. Moos 19: 33–34) 

Vihdin kunta, seurakunta ja Resurssipankki-hanke järjestävät infotilaisuuden vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille Nummelan seurakuntakeskuksessa 11.3. klo 15-17.