Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus. (1 Kor. 13:13)

Tahdon!

Avioliittoon vihkiminen liittää pariskunnan toisiinsa Jumalan silmissä ja lain edessä. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen voi tapahtua kirkossa, kotona, kirkkoherranvirastossa tai muussa sovitussa paikassa. Tilaisuus voi olla pieni tai suuri.

Vihkimisessä rukoilemme Jumalan siunausta avioparille ja heidän yhteiselle tulevaisuudelleen. Jumalan siunaus ja yhteinen tahto kantavat myötä- ja vastoinkäymisissä.

Vihkitoimituksesta voitte sopia ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Sieltä saatte myös tietoa tarvittavista asiakirjoista, kuten avioliiton esteiden tutkimisesta eli kuulutuksista, sekä muista käytännön asioista. Vihkipappi ottaa teihin yhteyttä! Hänen kanssaan voitte sopia käytännön järjestelyistä.

Kenet voidaan vihkiä kirkollisesti?

Kirkollisesti vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Jos toinen kihlakumppaneista ei ole evankelisluterilaisen kirkon jäsen, pari voidaan vihkiä kirkollisesti, jos kirkkoon kuulumaton kuuluu johonkin muuhun kristilliseen uskontokuntaan.

Maistraatissa toimitetun siviilivihkimisen lisäksi voidaan toimittaa avioliiton kirkollinen siunaaminen. Avioliiton siunaaminen voidaan toimittaa vaikka kumpikaan puolisoista ei kuuluisi kirkkoon.

Avioliiton esteiden tutkinta

Avioliiton esteiden tutkinta suoritetaan kirkkoherranvirastossa tai missä tahansa maistraatissa aikaisintaan 4 kuukautta tai viimeistään 7 päivää ennen vihkimistä.
Esteiden tutkintaa pyydetään henkilökohtaisesti kirkkoherranvirastosta täyttämällä esteidentukintalomakkeet, voit ladata alla olevasta linkistä kyseiset lomakkeet tai lomakkeet voidaan postittaa kotiosoitteeseen, p. 09 3478 500.

Voit ladata lomakkeen esteiden tutkintaa varten täältä. Muista täyttää kaikki kolme sivua ja palauta Vihdin kirkkoherranvirastoon allekirjoitettuna (muista todistajien allekirjoitukset!).

Kirkon varaaminen

Vihkivarauksia otetaan nyt vuodelle 2017. Erityisesti kesävihkimisten kohdalla on hyvä olla ajoissa liikkeellä. Kirkosta ei peritä vuokraa oman seurakunnan jäseniltä. Ulkoseurakuntalaisilta peritään 300 €, poikkeuksena aiemmin Vihdissä asuneet alle 40-vuotiaat. Pappi ei peri palkkiota. Tilavaraukset p. 09 3478 5048.

Vihkiminen voidaan toimittaa myös kodissa, juhlapaikassa tai muussa sopivassa paikassa, myös seurakunnan eri tilat ovat käytössänne. Jos vihkipari haluaa, että vihkiminen suoritetaan hiljaisesti vain parin todistajan läsnäollessa, kirkonkylän seurakuntatalossa on pieni, viihtyisä kappelihuone sitä varten. Myös kirkossa voi mennä pienimuotoisesti naimisiin. Todistajat voi tarvittaessa pyytää seurakunnasta.

Vihkiharjoitus

Vihdissä pappi tapaa vihkiparin ennen häitä. Papin kanssa tutustutaan, keskustellaan avioliiton merkityksestä ja rakkaudesta sekä käydään läpi vihkimiseen liittyviä asioita. Hänen kanssaan voidaan myös harjoitella toimitusta etukäteen.

Häät ulkomailla

Ulkomailla suoritettavasta vihkimisestä löytyy tietoja Kirkon ulkosuomalaistyön sivuilta.

Tietoja kirkollisen vihkimisen merkityksestä, edellytyksistä ja käytännön järjestelyistä saa Suomen luterilaisen kirkon kotisivuilta.

Häät Vihdin kirkossa, hääpari, pappi, alttari