Vihdin kirkko ilmakuva, kuvaaja Markus Uotinen Make Mama Proud

0406353671 Suntio

Kirkon kuoriosan kattomaalaukset esittävän neljää evankelistaa, Matteusta, Markusta, Luukasta ja Johannesta. Jokaisella näistä evankelistoista on oma symbolinsa. Matteuksen alapuolella nähdään enkeli, Markuksen alla leijona, Luukasta kuvastaa härkä ja Johannesta kotka.

Johanneksen ilmestyksessä 4:6-8 lukee näin:
"Valtaistuimen edessä ja ympärillä oli neljä olentoa, jotka sekä edestä että takaa olivat täynnä välkehtiviä silmiä. Yksi muistutti leijonaa, toinen nuorta härkää, kolmannella oli kuin ihmiskasvot ja neljäs näytti lentävältä kotkalta. Näillä neljällä olennolla oli kullakin kuusi siipeä, jotka olivat molemmilta puolin täynnä välkehtiviä silmiä."

Nämä katon maalaukset on maalannut Paavo Leinonen yhdessä koristemaalari Gösta Eklundin kanssa vuosina 1928-29 Vihdin kirkon peruskorjausten yhteydessä.

Kuva ja teksti: kirkko-opas Emilia Nieminen

SAAPUMINEN JA PYSÄKÖINTI

Vihdin kirkon pysäköintialue sijaitsee kirkonmäellä. Navigaattoriin kannattaa laittaa kohteeksi Riihitie, jolta käännytään pian ylös mäkeen Kirkkotielle. Jos syötät kohteeksi Vihdin kirkko tai Kirkkotie, useimmat navigaattorit antavat väärän reitin.

Tervetuloa kirkkoon

Vihdin kirkossa vietetään jumalanpalvelusta pyhäpäivinä klo 10.

Kirkkoon mahtuu 500-600 henkeä ja erityisesti joulunajan tilaisuuksissa kirkko on ääriään myöten täynnä.
Vihdin kirkko on myös mieluinen konserttipaikka hyvinkin erilaisille esityksille. Vihtiläiset kokoontuvat konsertteihin useita kertoja vuodessa.

Kirkkorakennus

Antti Piimäsen suunnittelema Vihdin kirkko valmistui v. 1772.

V. 1818 salama iski Vihdin kirkkoon, ja lähes kaikki palava tuhoutui. Kellot sulivat, v. 1798 valmistuneet urut paloivat, niin myös alttaritaulu "Jeesus Getsemanessa". Suuri kynttiläkruunu saatiin pelastetuksi.

Kirkko korjattiin italialaisen arkkitehti Carlo Bassin piirustusten mukaisesti ja vihittiin käyttöön v. 1822. Salama iski kirkkoon toisenkin kerran v. 1846 yhtä tuhoisin seurauksin. Berndt Godenhjelmin v. 1846 maalaama Jeesuksen ylösnousemusta esittävä alttaritaulu oli väliaikaisesti pappilassa odottamassa alttarin valmistumista. Taulu säästyi näin tulipalolta. Kirkko korjattiin ja vihittiin uudelleen käyttöön v. 1848.

Perusteellisen korjauksen kirkko koki vuosina 1928-29 arkkitehti K.S. Kallion johdolla. Kirkon toinen ristivarsi sisustettiin rippikoulusaliksi, toinen sakaristoksi ja kirkkomuseoksi. Yleisölehterit poistettiin ja saarnatuoli siirrettiin nykyiselle paikalleen.

Kirkon kustavilainen tyyli muuttui 20-luvun korostusten mukaiseksi. Kirkon holvimainen, puinen sisäkatto on tämän korjauksen ajoilta, samoin kuorin  kattomaalaukset ja urkuparven etuseinän historiallisia merkkihenkilöitä esittävät maalaukset, jotka ovat Paavo Leinosen ja koristemaalari Gösta Eklundin työtä. Kirkko on pohjaltaan erivartinen, kuoripuoleltaan särmikäs risti, johon päävarren oven puoleisessa päässä liittyy torni. Tornin huippu saatettiin korjauksessa vuoden 1822 mallin mukaiseksi.

Viimeksi Vihdin kirkko korjattiin arkkitehti Carl-Johan Slotten johdolla ulkoa v. 1982 ja sisältä v. 1985. Tällöin kirkon lämmitys muutettiin sähköllä toimivaksi. Palohälytys- ja sammutusjärjestelmät asennettiin. Kirkon sisävalaistus uusittiin osittain ja kirkko maalattiin kauttaaltaan. Myös kuoriosa sai uuden ilmeen.

Kirkon ulkokatto uusittiin kuparipellillä v. 1995.

Kirkon ulkoseinät maalattiin v. 2011.

Sivun pääkuva: kuvaaja Markus Uotinen/Make Mama Proud

Esteetön kulku Esteetön kulku
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc

Hiljaisuuden messu

Hiljaisuuden messu on rauhallinen ehtoollisen vietto, joka kestää noin 50 minuuttia. Messun toimittaa Tuulikki Vuorela.

Messun musiikkina ovat lyhyet rukouslaulut. Laulujen, rukousten ja Raamatun tekstien lomassa on paljon hiljaisia hetkiä. Messuun tullessa ei tarvitse osata eikä tietää mitään. Voit vain olla ja kokea yhteisen hiljaisuuden voiman ja ilon.

Vihdin kirkko auki, kirkkopäivystäjät paikalla

Kirkko auki klo 12-15. Päivystäjä paikalla. Tervetuloa hiljentymään, rukoilemaan, juttelemaan, kahville tai vaikka urkuja soittamaan.

Naistenpäivän konsertti: Konsta Hietanen, järj. Lions Club Vihti

Liput 25€, tuotto Vihdin alueen lapsille ja nuorille
Tiketti, Café Neilikka, Nummela, Villikaisla, Vihti

Suomalainen Messu, säv. Lasse Heikkilä

Suomalainen messu on kansanmusiikkityylinen laulusarja, jonka sanoma on puhutellut suomalaisia jo vuodesta 1998. Se on taiteellinen katsaus itsenäisyyden ajan Suomen maisemiin ja kansan tunteisiin sekä Jumalan siunaukseen kansamme yllä.
Sävellys: Lasse Heikkilä
Laulutekstit: Lasse Heikkilä, Leena Valkonen, Stella Kivi, Hannu Takkula, Jorma Viitala, Päivi Tahvanainen.

25-vuotisjuhlavuoden versio
Neljännesvuosisadan kuluttua ensiesityksestä Suomalaista messua pidetään klassikkona. 25 esitystä tavoittelevan 25v.-juhlakiertueen 2023-24 toteuttaa nuorista virtuooseista koostuva Valkia Pelimannit, jonka soittajista säveltäjää lukuun ottamatta yksikään ei ollut syntynyt ennen teoksen valmistumista.
Jalo Alvaro Pulkkinen - viulu, Sonja Lampinen - harmonikka, Lasse Heikkilä - kitara ja kantele, Eveliina Heikkilä - basso.
Solistit: Susan Yli-Knuuttila, Lasse Kortelainen ja Viktoria Kallio.
Vihdin konsertissa ovat mukana myös paikalliset musiikkiryhmät: Kirkkokuoro, Loimut ja Musatiimi
Vapaa pääsy, ohjelmamaksu 10 euroa Yhteisvastuukeräyksen hyväksi