Uutislistaukseen

Sateenkaarimessu Vihdin kirkossa sunnuntaina 26.5.2024

Teksti: liturgia Anna-Maria Eilittä, saarna Ari Kotisaari, messupalvelijoina Cazu Kropsu ja Saara Laakkonen...

Sateenkaarimessu Vihdin kirkossa su 26.5.2024 klo 18

Sateenkaarimessu Vihdin kirkossa sunnuntaina 26.5.2024

Messun liturgi Anna-Maria Eilittä  toivoo, että mahdollisimman moni, joka on kokenut ulkopuolisuuden tunnetta seurakunnan tilaisuuksissa tai empinyt niihin osallistumista, rohkaistuisi tulemaan paikalle. Mukana messussa on monia, jotka jo viime vuonna olivat ensimmäistä kertaa järjestämässä sateenkaarimessua Vihtiin. Saarnaamassa kuullaan luostariyhteisö Viia Silentiin koordinaattori Ari Kotisaarta. Puhumassa myös Cazu Kropsu:

”Olen ollut Vihdin seurakunnan toiminnassa mukana ihan pienestä ykkösluokkalaisesta asti, ja vielä tiiviimmin riparin jälkeen, kun tuli selväksi, että minut hyväksytään seurakunnassa just sellaisena kuin olen. Viime vuonna olin mukana suunnittelemassa ensimmäistä sateenkaarimessua, kun kolme eri ihmistä olivat toisistaan tietämättä ajatelleet pyytää minua mukaan. Tietenkin menin mukaan. Ja messuhan meni ihan mahtavasti, kaikilla oli kivaa ja niin monelta tuli kommenttia, että miten tärkeää se heille oli, että tämmöinen järjestettiin. Se tuntui ihan mahtavalta. Kun minua nyt taas uudestaan pyydettiin mukaan, ja vielä puhumaan koko seurakunnan edessä, ei vastaukseni edellisestä vuodesta muuttunut. Ehdottomasti olen mukana. Sateenkaarimessu on minulle mahdollisuus kertoa kaikille muillekin, että sinut hyväksytään ja olet tärkeä just sellaisena kuin olet. Sinulle on paikka täällä ja sinua rakastetaan ihan omana itsenäsi. On tärkeää sanoittaa sitä. Haluan, että kaikki tietävät sen.” Cazu Kropsu

Sateenkaarityötä seurakunnissa ennen ja nyt

Vuonna 2000 perustettu Yhteys-liike teki parikymmentä vuotta uraauurtavaa työtä kirkossa antaen äänen niille vähemmistöille, jotka vaiennettiin ja olivat näkymättömiä. Nyt Yhteys-liike on vain pieni toimija verrattuna kaikkeen siihen liikehdintään, jota kaikkialla seurakunnissa tapahtuu. Luottamushenkilöt avaavat kirkon tiloja, työntekijät vihkivät ja siunaavat, työryhmät järjestävät sateenkaarimessuja ja kristityt laajalla rintamalla tekevät sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä näkyväksi, kuuluvaksi, syrjimättömiksi, rakastetuiksi.

”Kun meidät on tunnistettu ja tunnustettu ollaan tilanteessa, jossa meitä löytyy jokaisen lähipiiristä. Silmien ja sydämen sulkeminen ei enää onnistu, joten sateenkaarityötä on helpompi jatkaa. Aikoinaan usein ajateltiin, että lähetystyö kuuluu läheteille ja sitä tukevat seurakuntien lähetyspiirit. Muut ollaan sitten vain tavallisia kristittyjä. Nyt lienee tavallisempaa ajatella, että meidät kaikki kristityt on lähetetty olemaan elämässämme Kristuksen valoja ja kohtaamaan Kristuksen jokaisessa vähäisessä sisaruksessamme”, summaa vihtiläinen pastori ja Via Silentii luostariyhteisön koordinaattori Ari Kotisaari, joka tänä vuonna saarnaa sateenkaarimessussa.

Kirkko turvapaikkana kaikille ihmisille

Sateenkaarimessun liturgina toimivan Anna-Maria Eilitän opiskeluaikaisen lopputyön yhtenä aineistona oli kyselytutkimus, jossa selvitettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kokemaa kohtelua kirkossa. Vaikka Eilittä koki olleensa jo melko hyvin perillä aiheesta, tutkimuksen vastaukset järkyttivät ja saivat surulliseksi: kirkon jos minkä kuuluisi olla paikka, jossa voi kokea olevansa turvassa.

Eilittä on työskennellyt pappina vasta puolitoista vuotta ja on iloinen päästessään nyt toteuttamaan sateenkaarimessua innostuneen porukan kanssa. Hän toivoo, että mahdollisimman moni, joka on kokenut ulkopuolisuuden tunnetta seurakunnan tilaisuuksissa tai empinyt niihin osallistumista, rohkaistuisi tulemaan paikalle.

Innostuneeseen järjestelijäporukkaan lasketaan mukaan myös Vihdin seurakunnan sateenkaariyhdyshenkilö Lotta Saine, joka oli mukana messussa jo viime vuonna. Johtavana varhaiskasvatuksen ohjaajana toimiva Saine on yhdessä johtavan diakonin Päivi Savolainen-Kauppilan kanssa ollut mukana tuomassa seurakunnan työyhteisöön ajankohtaista lisätietoa sukupuolen moninaisuudesta, erilaisista seksuaalisista suuntautumisista, termistöstä, sateenkaarihistoriasta, sukupuolisensitiivisyydestä ja sukupuolisensitiivisemmästä työotteesta. Savolainen-Kauppila on seurakunnan toinen sateenkaariyhdyshenkilöistä ja osallistuu myös messuun, kuten tulee osallistumaan kirkkoherra Pekka Valkeapääkin.
”Kirkko on meidän kaikkien kirkko”, muistuttaa Valkeapää.

Sateenkaarimessu järjestetään Vihdissä toista kertaa. 

20.5.2024 15.39