Uutislistaukseen

Vihdin kirkko ja Pyhän Birgitan rauniot tiekirkkokohteina

Vihdin kirkko auki läpi kesän 10.6.-2.8.2024  (pois lukien juhannusaatto pe 21.6.)

Vihdin kirkko auki läpi kesän 10.6.-2.8.2024 (pois lukien juhannusaatto pe 21.6.)

Tiekirkot avaavat jälleen ovensa

Yli 260 kirkkoa avaa jälleen ovensa kesän matkailijoille, kun tiekirkkokausi käynnistyy kesäkuun alussa. Kirkot ympäri Suomen tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua historiaan, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin. Tiekirkot ovat rauhallisia ja toisenlaisia taukopaikkoja, joissa voi pysähtyä matkaa tehdessä. Tiekirkkoina toimivat sekä luterilaiset että ortodoksiset kirkot, ja niiden ovet ovat avoinna matkailijoille kesäkuun alusta elokuun puoliväliin asti. Kirkot kutsuvat paitsi ihailemaan arkkitehtuuria ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita nähtävyyksiä, myös hiljentymään.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen suunnittelee lomailevansa kotimaassa, ja jopa yli puolet suomalaisista aikoo lomailla pääasiassa vain Suomessa. Tiekirkot tarjoavatkin erinomaisen mahdollisuuden levähtää matkalla ja pitää taukoa rauhasta, kauneudesta ja pyhästä nauttien. Omalle reitille osuvat kirkot löytyvät helposti tiekirkot-sivulta. Sivuston karttaan voi syöttää matkan lähtö- ja päätepisteen ja tarkastella matkan varrelle osuvia kirkkoja. Samalta sivulta voi tarkistaa myös tiekirkkojen tarkat aukioloajat.

Mitä Tiekirkot ovat?

Tiekirkot ovat pääteiden varsilla olevia kirkkoja, jotka pitävät ovensa auki kesällä ja näin tarjoavat levähdyspaikan matkailijoille aina kesäkuun alusta elokuun puoliväliin asti. Tiekirkkoja on avoinna eri puolilla Suomea, tarjoten matkailijoille mahdollisuuden tutustua maan monipuoliseen kirkkoperinteeseen. Pohjoisin tiekirkko löytyy Inarista ja eteläisin Hangosta. Itäisin tiekirkko on Hattuvaaran tsasouna Ilomantsissa, kun taas läntisin sijaitsee Vaasassa, missä sekä Vaasan kirkko että Pyhän Nikolaoksen kirkko toivottavat vierailijat tervetulleiksi. Ensimmäiset tiekirkot avautuivat Suomeen 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan laajentunut koko Suomeen.

Vihdin kirkko ja Pyhän Birgitan rauniot tiekirkkoina

Vihdin kirkko on auki 10.6. - 2.8.2024 ma-pe klo 10-17 (pois lukien juhannusaatto pe 21.6.). Paikalla on opas. Kirkkoon voi tulla levähtämään, hiljentymään, ihmettelemään. Myös torniin pääsee kiipeämään. Vessat ja vesipiste ovat vierailijoiden käytettävissä. Sivusalissa voi syödä omia eväitä. Perjantaisin kirkossa saattaa olla toimituksia klo 10-14.30 välillä, jolloin vapaata liikkumista tiloissa rajoitetaan. 

Pyhän Birgitan raunioille on vapaa ja esteetön pääsy ympäri vuoden. 

Tapio Arvola
Tapio Arvola
Ylivahtimestari, suntio, Vihdin kirkko

31.5.2024 13.27