Uutislistaukseen

Namibian evankelis-luterilaisen kirkon pääsihteeri Johannes Haufiku saarnaa Luomakunnan messussa Vihdin kirkossa sunnuntaina 1.9. klo 10

pastori Johannes Haufiku

Johannes Haufiku on namibialainen pappi, mutta opiskeli teologian lisäksi avioliitto- ja perhetyötä ja päätyi tekemään väitöskirjan lähisuhdeväkivallasta ambokulttuurissa.

Namibian evankelis-luterilaisen kirkon pääsihteeri Johannes Haufiku saarnaa Luomakunnan messussa Vihdin kirkossa sunnuntaina 1.9. klo 10. Messussa juhlistetaan Espoon hiippakunnan 20-vuotista taivalta.  Juhlamessun liturgina toimii kirkkoherra Pekka Valkeapää. Messun jälkeen tarjoillaan lounas seurakuntatalolla. Lounaan jälkeen käydään yhteistä keskustelua kirkon sosiaalityöstä ja ympäristötyöstä, mukana keskustelemassa saarnavieras Haufiku ja paikallisia vaikuttajia. Lounaalle ja keskustelutilaisuuteen on vapaa pääsy (ei ennakkoilmoittautumista).

Johannes Haufiku on namibialainen pappi, mutta opiskeli teologian lisäksi avioliitto- ja perhetyötä ja päätyi tekemään väitöskirjan lähisuhdeväkivallasta ambokulttuurissa. Suomella ja Namibialla on yhteinen ongelma: väkivalta keskittyy koteihin, joissa perheenjäsenet pahoinpitelevät toisiaan. Suomessa joka kolmas nainen ja joka kuudes mies on elämänsä aikana kokenut fyysistä parisuhdeväkivaltaa tai uhkailua siitä. Etenkin naiset kokevat vakavaa ja jatkuvaa väkivaltaa. Namibian luvut ovat täysin vastaavia.

Jos ongelma on globaali, voisiko ratkaisukin olla? Lähetysseuran tuella on Afrikan itärannikolla Tansaniassa kokeiltu esimerkiksi Aino-chatbottia, tekoälyyn perustuvaa matalan kynnyksen keskustelusovellusta, jota voi käyttää anonyymisti ja saada ohjeet avun löytämiseksi. Palvelua testanneet maasainuoret ovat kehuneet erityisesti anonymiteettiä: omilla kasvoillaan ei välttämättä uskalla hakea apua. Johannes Haufiku luottaa myös kasvatukseen: 
”Lapsia täytyy opettaa alusta asti siihen, että olemme yhtä, ihmisiä kaikki. Meidän täytyy kohdella toisiamme kuten Jumala kohtelee meitä.”

Johannes Haufiku toivoo Namibian kirkon saavan pian uuden piispan ja lisää koulutettuja pappeja. ”Meillä on vahva usko, toivo ja rohkeus. Teemme hyvää diakoniatyötä. Olen ylpeä siitä, miten autamme toinen toisiamme sekä kirkossa että yhteiskunnassa. Kolmanneksi täytyy mainita kirkon rakenteiden vahvistuminen: kirjoitimme juuri viisivuotissuunnitelman. Se oli ensimmäinen työni pääsihteerin roolissa. Viiteen vuoteen ketään ei ole vihitty papiksi. Kirkolla ei mene hyvin ilman toimivaa pappiskoulutusta. Paulinumin pappisseminaari Windhoekissa on jaettu Namibian toisen luterilaisen kirkon kanssa, mutta kustannusten kattamisessa on ongelmia. Opetusohjelmaan pitäisi mielestäni lisätä myös johtajuutta. Toinen haaste on, että korona tappoi monta kirkon johtohahmoa, ja nyt elämme johtajuustyhjiössä. Kirkollamme ei ole edes piispaa, mutta uusi on tarkoitus valita vuonna 2025. Olen kiitollinen, että Lähetysseura toi kirkkoni tähän pisteeseen. Pioneerityö koulutuksessa, terveydenhoidossa ja teologisessa koulutuksessa on ollut tärkeää. Toivotamme edelleen suomalaisia tervetulleeksi työskentelemään kanssamme. Itse kävin Turun yliopistossa viiden kuukauden kurssin hiv-työhön liittyen ja huomasin, että Suomessa on myös tarvetta päivitetylle tiedolle Afrikasta.”

Suomen Lähetysseura on työskennellyt Namibiassa 154 vuotta. Suurin yksittäinen merkki työn vaikutuksista on eteläisen Afrikan suurin luterilainen kirkko eli Namibian luterilainen kirkko, ELCIN, jolla on yli 900 000 jäsentä. Namibian kirkko itsenäistyi Suomen Lähetysseurasta vuonna 1954. Sen jälkeen kirkon työtä ovat johtaneet namibialaiset. Yhteydet ovat kuitenkin säilyneet.

”Namibian luterilainen kirkko ELCIN tekee itsenäisesti työtään, mutta voimme tehdä yhteistyötä ja tukea kirkkoa ja ekumeenista kenttää esimerkiksi teologisen dialogin vahvistamisessa, ilmastotyössä sekä kulttuuriperinnön varmistamisessa. Namibiassa on valtavat tuloerot ja se on yksi maailman epätasa-arvoisimmista valtioista. Kirkolla on tärkeä rooli sosiaalisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden edistämisessä, ja tässä työssä Lähetysseura on mieluusti mukana myös jatkossa”, Lähetysseuran Afrikan aluejohtaja Teressa Juhaninmäki lisää.

Kirkon kansainväliset lähetyskumppanuusneuvottelut järjestetään 26.‒30. elokuuta 2024 Kulttuurikeskus Sofiassa Helsingissä teemalla “Tapahtukoon sinun tahtosi – kirkko ja lähetys muuttuvassa toimintaympäristössä”. Lähetyskumppanuusneuvottelut ovat vuoden 2024 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon merkittävin kansainvälinen tapahtuma. Syyskuussa käytävä keskustelu Vihdin seurakuntatalolla jatkaa lähetyskumppanuusneuvotteluissa käytyjä keskusteluja nostaen esille samoja ajankohtaisia ja globaaleja aiheita. 

Lähetyskumppanuusneuvotteluihin Helsinkiin saapuvia kansainvälisiä vieraita on kutsuttu sekä ennen konsultaatiota että sen jälkeen vierailemaan ympäri Suomea eri hiippakuntiin ja seurakuntiin sekä sopimusjärjestöjen tapahtumiin. Johannes Haufikun vierailu Vihdissä on osa tätä ohjelmaa. 

Jutun lähdeaineistona käytetty seuraavia artikkeleja ja tutkimusta:  
Namibian kirkko tarvitsee pappeja: “Viiteen vuoteen ketään ei ole vihitty papiksi”” (3.8.2023 Virve Rissanen, Suomen Lähetysseura)
Miksi mies lyö? Vastaamassa tansanialainen, namibialainen ja suomalainen asiantuntija” (24.11.2023, Virve Rissanen, Suomen Lähetysseura), 
Namibialla on yhä suuri merkitys Lähetysseuralle (3.6.2024 Linda Juntunen, Suomen Lähetysseura)
Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta Suomessa 2021 -tutkimus (Tilastokeskus)

Outi Hänninen
Viestinnän asiantuntija

18.6.2024 09.38